Που θα μας βρείτε: Καλλιρόης 22 Ν.Κόσμος τηλ: 210-3217273, Email: info@intercoast.gr

Επιλέγοντας Φουσκωτό kayak

Επιλέγοντας Φουσκωτό kayak

3 Ιουλίου 2017 / Συμβουλές

Τα φουσκωτά καγιακ υπάρχουν στην αγορά εδώ και πολύ καιρό-από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, για την ακρίβεια. Οι επιλογές καλύπτουν όλα τα γούστα – από φωτεινά, εύχρηστα για ένα ή και δύο άτομα. Κάποιοι μπορεί να σας πουν οτι πρόκειται για κανό; Λοιπόν, πραγματικά δεν έχει σημασία πως τα αποκαλούν. Είναι φουσκωτά! Αυτό είναι το σημαντικό. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα ντουλάπι στο μικρότερο διαμέρισμα της πόλης. Μόλις θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε, ωστόσο, μπορείτε απλά να το συνδέσετε σε μια τρόμπα ποδιού και … Φσσστ! Μεμιάς! … Μέσα σε λίγα λεπτά έχετε μια βάρκα. Στο τέλος της ημέρας, μπορείτε να ανοίξετε τις μεγάλες βαλβίδες και να περιμένετε τον αέρα να βγει έξω. Στη συνέχεια, διπλώνετε το φουσκωτό καγιακ σας και το βάζετε στην συσκευασία του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα φουσκωτά καγιακ μπορεί να μην φτάνουν απόλυτα την επίδοση των σκαφών με σκληρή καρίνα (hardshell), αλλά δεν απέχουν πολύ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι επιδόσεις τους είναι εφάμιλλες.

Ούτε είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Άλλωστε, αρκετοί τα επιλέγουν για να διασχίσουν μερικά από τα δυσκολότερες θάλασσες κόσμου. Φυσικά, τα φουσκωτά καγιακ ανατρέπονται κατά καιρούς και μπορεί να τρυπήσουν, όπως ακριβώς και οι βάρκες με σκληρή καρίνα , αλλά δεν αναπτύσσονται συχνά καταστροφικές διαρροές, ακόμη και όταν τα σκάφη αυτά υποβάλλονται στη φθορά της καθημερινής χρήσης. Τα σύγχρονα υλικά και οι πολλαπλοί θάλαμοι αέρα παρέχουν ένα λογικό περιθώριο ασφαλείας. Οι ψαράδες, ωστόσο, θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή.

Είναι τα φουσκωτά κανό – καγιάκ ακριβά; Όχι περισσότερο από ό, τι πολλά κανό και καγιάκ. Τα φθηνότερα σκάφη έχουν συνήθως ερασιτεχνικούς σωλήνες βινυλίου. Είναι ωραία παιχνίδια για την παραλία για καλούς κολυμβητές. Τα καλύτερη σκάφη όπως αυτά της εταιρείας Gumotex έχουν θαλάμους επενδυμένους με Hypalon ύφασμα ή με έγκλειστους αεροθαλάμους. Αυτά είναι, βέβαια, πιο ακριβά, αλλά ταυτόχρονα, πολύ πιο ανθεκτικά, και επιπλέον, δεν είναι πιο δαπανηρά από το φθηνότερα πτυσσόμενο καγιάκ. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα καλύτερης ποιότητας φουσκωτά, αντέχουν στις υψηλότερες πιέσεις. Υψηλότερη πίεση σημαίνει μεγαλύτερη ακαμψία, και η μεγαλύτερη ακαμψία προσφέρει ευκολότερη κωπηλασία και καλύτερο έλεγχο.

Επομένως, ποιός θα πρέπει να αγοράσει ένα φουσκωτό κανό καγιάκ; Καθένας με περιορισμένο χώρο αποθήκευσης, ή όποιος χρειάζεται μία βάρκα που μπορεί να την παίρνει μαζί του.

Τα φουσκωτά κανό – καγιάκ μπορούν να είναι μονά ,διθέσια ή τριθέσια. Μερικά έχουν υφασμάτινο δάπεδο. Άλλα έχουν αφρό. Τα δάπεδα αφρού προσφέρουν ακαμψία, αλλά θα πληρώσετε το τίμημα της δύσκολης μεταφοράς. Το ηθικό δίδαγμα; Αποφασίστε για ποιο σκοπό θέλετε να χρησιμοποιήσετε το σκάφος σας και έτσι επιλέξτε το μοντέλο που σας ταιριάζει. Όπως πάντα, δείτε αν μπορείτε να το δοκιμάσετε προτού το αγοράσετε. Και όταν πάτε για αγορά, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της κατασκευής. Κοιτάξτε προσεκτικά τις ραφές. Είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι μπορείτε να δοκιμάσετε την αντλία. Οι καλές αντλίες κοστίζουν, και δεν έχουν όλα τα καλά σκάφη καλές αντλίες. Έτσι, πληρώστε κάτι παραπάνω, αλλά πάρτε μια καλή αντλία. Δε θα το μετανιώσετε-θα είστε πολύ ευτυχείς που το κάνατε.

Και μην ξεχάσετε το κιτ επισκευής. Αν έχετε χάσει αυτό που ήρθε με το σκάφος σας, αντικαταστήστε το, και να είστε βέβαιος ότι ξέρετε πώς να το χρησιμοποιείτε. Η πιθανότητα σοβαρής ζημιάς είναι πολύ μικρή, αλλά να είστε πάντα προετοιμασμένοι!