Που θα μας βρείτε: Καλλιρόης 22 Ν.Κόσμος τηλ: 210-3217273, Email: info@intercoast.gr

A+ A A-

Αγοράζοντας κανό - καγιάκ...

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 326 εκατομμύρια κυβικά μίλια νερού, καθιστώντας το έτσι την πιο άφθονη ουσία του πλανήτη. Έτσι, πώς ξέρετε ποιος τύπος καγιάκ ή κανό είναι κατάλληλος για εσας; Η απάντηση εξαρτάται από το πού θέλετε να κάνετε κωπηλασία και το επίπεδο των ικανοτήτων σας, καθώς το καγιάκ και το κανό δεν έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τα πάντα.

Απλά πρέπει να αναρωτηθείτε, "Πού βλέπω  τον εαυτό μου να κάνει κωπηλασία;"  Προτιμάτε σε μια τοπική λίμνη ή σε ένα ήρεμο ποτάμι; Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να ταξιδεύει  στο Απέραντο Βαθύ Γαλάζιο παρέα με φάλαινες και κύματα; Τι θα λέγατε να πέσετε από καταρράκτες ή να έρθετε αντιμέτωποι με ένα κύμα 5-10 μέτρα ύψος; Οι πιθανότητες είναι καλές στο να υπάρχει ένα καγιάκ ή κανό κατάλληλο για εσάς και για το νερό που σκοπεύετε να κάνετε κουπί, και κυμαίνονται από σκάφος φιλικό προς το χρήστη μέχρι σκάφος για χρήστη εξειδικευμένο. Το μυστικό είναι να ταιριάζει η βάρκα με το νερό. Και με τόσο νερό που υπάρχει στον πλανήτη, θα δυσκολευτείτε πολύ να μην βρείτε ένα μέρος να πάτε ή μια βάρκα να πάρετε μαζί σας.

Μόλις αποκτήσετε μία πρώτη εικόνα των περιοχών που μπορείτε να κάνετε κανό-καγιάκ και έχοντας κάποιες βάρκες στο νου, είναι σημαντικό να αναπτύξετε τις δεξιότητες κωπηλασίας σας για να ταιριάξει το σκάφος με το νερό που σχεδιάζετε να κάνετε κωπηλασία. Είναι σημαντικό να είστε αποφασισμένοι να εκπαιδευτείτε και να μην αγοράσετε απλώς ένα κανό ή καγιακ το οποίο θα σκονίζετε στην αποθήκη σας. Μάθετε πώς να απεγκλωβίζεστε από ένα αναποδογυρισμένο σκάφος, πώς να αντιμετωπίζετε τα δυνατά χτυπήματα στο νερό και τις εκτοξεύσεις, πώς να χειρίζεστε τον εξοπλισμό και πάρτε μαθήματα αυτοδιάσωσης. Επιπλέον, το να παρακολουθείτε μαθήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δοκιμάσετε να κάνετε κωπηλασία με πολλούς και διαφορετικούς τύπους σκαφών. Είναι μία προσέγγιση του τύπου «δοκιμάστε πριν αγοράσετε",  σε θέματα ιδιοκτησίας. Είναι απλό. Αν δεν σας αρέσει, μην το αγοράσετε. Ακολουθώντας οδηγίες και με ορθή κρίση θα μειωθεί το ρίσκο, θα αυξηθεί η διασκέδαση και θα αποφύγετε να νιώσετε τις τύψεις του αγοραστή που μετάνιωσε για την αγορά του.

Η αγορά ενός  καγιάκ ή ενός κανό σπάνια είναι μια διαπραγμάτευση «μια κι έξω». Με τόσες πολλές βάρκες στην αγορά,  το να βρει κανείς το σκάφος που τα κάνει όλα φαντάζει μάταιο. Υπάρχει, απλά, πολύ νερό! Αφιερώστε χρόνο στο να θέσετε ερωτήματα, να βρείτε τον κατάλληλο τύπο νερού, να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας και να δοκιμάσετε διάφορα σκάφη. Είναι πολύ διασκεδαστικό  να έχεις μια βάρκα και να κάνεις κουπί, επομένως,  βεβαιωθείτε ότι έχετε το κατάλληλο σκάφος για εσάς και ότι έχετε βρει το νερό που θέλετε να εξερευνήσετε.

Last Updated on Saturday, 08 March 2014 21:28

Hits: 1666

Επιλέγοντας Φουσκωτό Κανό-Καγιάκ

Τα φουσκωτά καγιακ υπάρχουν στην αγορά εδώ και πολύ καιρό-από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, για την ακρίβεια. Οι επιλογές καλύπτουν όλα τα γούστα - από φωτεινά, εύχρηστα για ένα ή  και δύο άτομα. Κάποιοι μπορεί να σας πουν οτι πρόκειται για κανό; Λοιπόν, πραγματικά δεν έχει σημασία πως τα αποκαλούν. Είναι φουσκωτά! Αυτό είναι το σημαντικό. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα ντουλάπι στο μικρότερο διαμέρισμα της πόλης. Μόλις θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε, ωστόσο, μπορείτε απλά να το συνδέσετε σε μια τρόμπα ποδιού και ... Φσσστ! Μεμιάς! ... Μέσα σε λίγα λεπτά έχετε μια βάρκα. Στο τέλος της ημέρας, μπορείτε να ανοίξετε τις μεγάλες βαλβίδες και να περιμένετε τον αέρα να βγει έξω. Στη συνέχεια, διπλώνετε το φουσκωτό καγιακ σας και το  βάζετε στην συσκευασία του.

Gumotex K1

 

Ακούγεται απλό, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, τίποτα δεν είναι τέλειο. Το φούσκωμα, ακόμα κι ενός μικρού, μονοθέσιου φουσκωτού κανό-καγιάκ, μπορεί να αποδειχθεί μία κοπιαστική εργασία, και το ξεφούσκωμά του, όταν είστε έτοιμοι να πάτε στο σπίτι,  μπορεί να σας αφήσει την αίσθηση ότι παλεύατε με έναν αλιγάτορα. Είναι, όμως, μικρό το τίμημα που πληρώνετε για ένα σκάφος που μπορείτε να το αποθηκεύσετε μέσα σε ένα ντουλάπι.

Ιππεύοντας στον αέρα. Δεν ακούγεται και τόσο άσχημο, έτσι δεν είναι; Και δεν είναι καθόλου! Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα φουσκωτά καγιακ μπορεί να μην φτάνουν απόλυτα την απόδοση των σκαφών με σκληρή καρίνα (hardshell), αλλά δεν τα πάνε κι άσχημα. Στην πραγματικότητα, είναι ιδανικά για ήρεμα νερά, -δυναμικά (εκ φύσεως!) και εξαιρετικά ευέλικτα. Και δεν τα πάνε άσχημα ούτε στο σπριντ, ειδικά όταν είναι εφοδιασμένα με πηδάλια ή παρατρόπιδες.

Ούτε είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Άλλωστε,  αρκετοί τα επιλέγουν για να διασχίσουν μερικά από τα δυσκολότερα ποτάμια του κόσμου. Φυσικά, τα φουσκωτά καγιακ ανατρέπονται κατά καιρούς και μπορεί να τρυπήσουν, όπως ακριβώς και οι βάρκες με σκληρή καρίνα , αλλά δεν αναπτύσσονται συχνά καταστροφικές διαρροές, ακόμη και όταν τα σκάφη αυτά υποβάλλονται στη φθορά της καθημερινής χρήσης. Τα σύγχρονα υλικά και οι πολλαπλοί θάλαμοι αέρα παρέχουν ένα λογικό περιθώριο ασφαλείας. Οι ψαράδες, ωστόσο, θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή. Κανένα φουσκωτό καγιακ δεν είναι αποδεδειγμένα ανθεκτικό απέναντι στην αιχμηρή βελόνα από ένα καλά διαμορφωμένο αγκίστρι-γάντζο. Ακόμα, πολλοί που ψαρεύουν από φουσκωτά κανό – καγιάκ, καταφέρνουν να χρησιμοποιούν εύθραυστους σωλήνες που επιπλέουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλώς χρειάζεται λίγη προσοχή.

Είναι τα φουσκωτά κανό - καγιάκ ακριβά; Όχι περισσότερο από ό, τι πολλά κανό και καγιάκ. Τα φθηνότερα σκάφη έχουν συνήθως ερασιτεχνικούς σωλήνες βινυλίου. Είναι ωραία παιχνίδια για την παραλία για καλούς κολυμβητές. Τα καλύτερη σκάφη έχουν σωλήνες επενδυμένους με Hypalon ύφασμα ή με έγκλειστους αεροθαλάμους. Αυτά είναι, βέβαια, πιο ακριβά, αλλά ταυτόχρονα, πολύ πιο ανθεκτικά, και επιπλέον, δεν είναι πιο δαπανηρά από το  φθηνότερα πτυσσόμενο καγιάκ. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα καλύτερης ποιότητας φουσκωτά, αντέχουν στις υψηλότερες πιέσεις. Υψηλότερη πίεση σημαίνει μεγαλύτερη ακαμψία, και η μεγαλύτερη ακαμψία προσφέρει ευκολότερη κωπηλασία και καλύτερο έλεγχο.

Επομένως, ποιός θα πρέπει να αγοράσει ένα φουσκωτό κανό καγιάκ; Καθένας με περιορισμένο χώρο αποθήκευσης, ή όποιος χρειάζεται μία βάρκα που μπορεί να την παίρνει μαζί του. Εάν οι προτιμήσεις σας κλίνουν προς τα ανοιχτά νερά, ίσως θα είσασταν πιο ευχαριστημένοι με ένα πτυσσόμενο καγιάκ ή ένα κανό, αλλά αν σας αρέσουν τα αφρισμένα  ποτάμια, ένα φουσκωτό θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Τα φουσκωτά κανό – καγιάκ μπορούν να είναι μονά ή διθέσια. Μερικά έχουν υφασμάτινο δάπεδο. Άλλα έχουν αφρό. Τα δάπεδα αφρού προσφέρουν ακαμψία, αλλά θα πληρώσετε το  τίμημα της δύσκολης μεταφοράς. Το ηθικό δίδαγμα; Αποφασίστε για ποιο σκοπό θέλετε να χρησιμοποιήσετε το σκάφος σας και έτσι επιλέξτε το μοντέλο που σας ταιριάζει. Όπως πάντα, δείτε αν μπορείτε να το δοκιμάσετε προτού το αγοράσετε. Και όταν πάτε για αγορά, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της κατασκευής. Κοιτάξτε προσεκτικά τις ραφές. Είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι μπορείτε να δοκιμάσετε την αντλία. Οι καλές αντλίες κοστίζουν, και δεν έχουν όλα τα καλά σκάφη καλές αντλίες. Έτσι, πληρώστε κάτι παραπάνω, αλλά πάρτε μια καλή αντλία. Δε θα το μετανιώσετε-θα είστε πολύ ευτυχείς που το κάνατε.

Και μην ξεχάσετε το κιτ επισκευής. Αν έχετε χάσει αυτό που ήρθε με το σκάφος σας, αντικαταστήστε το, και να είστε βέβαιος ότι ξέρετε πώς να το χρησιμοποιείτε. Η πιθανότητα σοβαρής ζημιάς είναι μικρή, αλλά από τη στιγμή που θα βγάλετε το σκάφος σας από το ντουλάπι, αργά ή γρήγορα,να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει κάποια διάτρηση. Μην ρισκάρετε να απογοητευθείτε μέσα στο νερό. Να είστε πάντα προετοιμασμένοι!

Last Updated on Saturday, 08 March 2014 21:18

Hits: 9651

Login or Register

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel